Dag 6: Houston

Vandaag stond een bezoek aan het Johnson Space Center in Houston gepland. Het beroemde commando centrum van de NASA waar in het verleden de Apollo missies naar de maan werden bestuurd en waar heden ten dage de contacten met het ruimtestation ISS worden onderhouden.

Johnson Space Center
Saturn rocket

We besloten om maar gelijk deel te nemen aan de bustour die daar gedaan kan worden. Het is een soort hop on – hop off systeem waarmee je de diverse gebouwen op het immense terrein kunt bezoeken. Allereerst bezochten we de hal waar een gigantische Apollo raket ligt opgesteld. We kenden dit al van ons eerder bezoek aan het Kennedy Space Center in Florida. Ook daar ligt een dergelijke raket. Er is een tentoonstelling over de Apollo missies en hoe men uiteindelijk op de maan terecht kwam. Buiten staan nog een aantal kleinere raketten opgesteld. Ook die zijn zeker bezienswaardig.

Vervolgens togen we naar het gebouw waar zich het commando centrum in bevindt. Er is een gedeelte waarin zich nog alles in de staat bevindt zoals het destijds was in de jaren 60. In hetzelfde gebouw, aan de andere kant, bevindt zich de ruimte waar thans de operationele activiteiten plaatsvinden. Dit mag wel kort bekeken worden, maar er mogen daar geen beeldopnames plaatsvinden.Onderweg terug wordt nog even stilgehouden bij een monument ter nagedachtenis aan de personen die het leven hebben gelaten voor de NASA. Natuurlijk wordt daarbij het Amerikaanse volkslied afgedraaid. Dit past wel bij hun cultuur, maar is voor ons nuchtere Nederlanders toch wel een beetje teveel van het goede.


NASA research center

Hierna maakten we een wandeling door het hoofdgebouw, een soort modern museum met allerhande zaken die tentoongesteld worden. We woonden een voorstelling bij waar een oud-astronaut zijn verhaal vertelt. Leuk om te zien dat ook de oudere garde nog prima aan het werk kan blijven.

Via een gang is het mogelijk om het vliegtuig te bezoeken dat buiten staat. Hierop is een Spaceshuttle gemonteerd. Deze constructie werd gebruikt om de Spaceshuttle na de landing weer terug te brengen naar de lanceerlocatie. Tenslotte bezochten we nog de bijbehorende souvenirshop. Daar is nooit een gebrek aan, bij geen enkele toeristische attractie.

Space Shuttle on plane
Texas Roadhouse Houston

We hadden die dag nog wat tijd over en besloten dit te benutten voor een bezoekje aan een winkelcentrum en nog wat boodschappen te doen bij de Walmart. ’s Avonds kozen we voor ons diner voor Texas Roadhouse, inmiddels ons meest favoriete restaurant in de USA, en niet alleen die van ons, maar ook van vele Amerikanen, blijkens de drukte en wachttijd.

Overnachting in Days Inn Dickinson Houston.
Days Inn Dickinson - Houston